Codul rutier

Ce reprezinta codul rutier?
Codul Rutier reprezinta totalitatea legilor dintr-o anumita tara, ce fac referire la utilizarea cailor publice de comunicatie (autostrazi, sosele, trotuare) de catre pietoni, automobilisti, biciclisti, precum si alte categorii de participanti la trafic.

Ce contine codul rutier?
Despre continutul Codului Rutier se cunoaste faptul ca acesta este reprezentat de norme legislative privind vehiculele, conducatorii de vehicule, semnalizarea rutiera, reguli de circulatie, infractiuni, contraventii, precum si sanctionarea acestora.

Examenul de conducere, primul test al maturitatii
Se spune ca pentru majoritatea dintre viitorii soferi, examenul de conducere reprezinta primul test al maturitatii.
Ore intregi de invatat, parcurgerea repetata a unui cod rutier deloc prietenos, dar si limbajul deseori interpretabil, fac din acesta o adevarata proba de rezistenta. Volumul mare de informatii nu trebuie sa fie in mod obligatoriu unul coplesitor, indeosebi atunci cand informatiile sunt primite ca sfaturi.
Examenul de conducere se poate oricand transforma intr-o activitate deloc stresanta, atunci cand elevul invata cele mai importante reguli, clarificand de fiecare data orice nelamurire.
Progresul de la o sedinta de condus la alta este si el extrem de important, reprezentand un factor esential in obtinerea permisului de conducere. Pastrarea calmului in situatiile limita face parte din secretele reusitei, astfel ca indiferent de progresul realizat, cunostintele se vor acumula, iar controlul asupra masinii se va imbunatati simtitor.

Obtinerea permisului de conducere
Primul pas in obtinerea permisului auto: conditiile preliminare

Pentru obtinerea permisului de conducere, este necesara indeplinirea catorva conditii esentiale.
Prima dintre acestea se refera la implinirea celor 18 ani al soferului in devenire, pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E si Tr. In ceea ce priveste urmatoarea conditie preliminara, aceasta consta in urmarea unui curs de pregatire teoretica si practica al unei scoli de soferi. Printre conditiile preliminare ale codului rutier se numara starea buna de sanatate. Mai exact, viitorul sofer trebuie sa se prezinte apt atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere psihologic, pentru conducere autovehiculelor din categoriile si subcategoriile pentru care se solicita examinarea.
In drumul spre obtinerea permisului de conducere, conducatorul auto in devenire se cere a fi lipsit de o posibila condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o posibila infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire sau vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, de talharie sau furt al unui autovehicul.
Ultima conditie preliminara pentru obtinerea permisului de conducere auto face referire la declararea admiterii in urma sustinerii examenului auto alaturi de politie, in ceea ce priveste proba teoretica (examenul auto pe calculator, cat si proba practica (traseul) pentru categoria sau subcategoria solicitata.

Alegerea scolii de soferi potrivite

Un pas extrem de important, considerat chiar esential in demersul obtinerii permisului de conducere sta in alegerea potrivita a scolii de soferi, ca de altfel, si a instructorului ideal. Pentru alegerea unei scoli de soferi cat mai convenabila, este recomandata consultarea listei prezenta si pe site-ul chestionare.auto.ro.
Inscrierea la scoala de soferi aleasa
Pentru inscrierea la scoala de soferi, nu este necesara decat suma stabilita pentru prima rata, sau, dupa caz, totalul cerut de fiecare institutie in parte, prezentarea cartii de identitate in original, precum si o copie BI/CI, care va ramane la dosar.

Sustinerea testului psihologic
Inainte ca orele de condus sau pregatirea practica sa aiba loc, este necesara parcurgerea unui test psihologic. Acesta poate fi sustinut in cadrul scolii de soferi, doar intr-un cabinet specializat, fie intr-o clinica acreditata. In ce consta testul psihologic? De regula, intr-un test scris si o proba practica, aici proba scrisa presupunand completarea unui formular, in care cursantului ii revine misiunea de a gasi anumite semne si cifre.
In ceea ce priveste proba practica a testului psihologic,aceasta este menita de a testa reflexele viitorului conducator auto.

Verificarea cunostintelor teoretice. Testul auto preliminar
Noile reglemetari propun ca inaintea orelor de condus, sau inceperii pregatirii practice, cunostintele minime legislative ale elevilor inscrisi la o scoala de soferi sau, dupa caz, la un instructor specializat, sa fie testate asa cum se cuvine.
Prin urmare, acestia vor fi pusi in fata sustinerii unui test, dat la sediul scolii de soferi. In mod obisnuit, acestora le vor fi administrate teste al caror continut va fi reprezentat prin 26 de intrebari, toate asemanatoare celor de la examenul auto-proba pe calculator. Din acestea, elevii trebuie sa acumuleze minimum 15 puncte, pentru ca pregatirea practica sa poata incepe.
Testul va fi sustinut fie in format vechi, pe hartie, fie in format nou, pe calculator, totul depinzand de scoala de soferi. Rezultatul celor care au reusit sa promoveze testul, prin acumularea a minimum 15 puncte, v fi depus la dosarul auto, alaturi de restul documentelor depuse ulterior.

Urmarea cursurilor de pregatire teoretica
Odata cu inscrierea la scoala de soferi, elevului ii revine responsabilitatea de a urma cursurile de pregatire teoretica. Durata cursului de pregatire teoretica difera in functie de fiecare caz in parte, aceasta ajungand la 30 de ore pentru categoriile A si B, o durata de 60 de ore valabila pentru categoria C si CE si respectiv 10 ore pentru categoria CE.
Cursurile au ca obiectiv principal intelegerea legislatiei si indeosebi explicarea detaliata a codului rutier, prin rezolvarea si explicarea chestionarelor auto, in conformitate cu cele date la examenul auto.

Pregatirea practica. Orele de condus
Pentru a trece cu brio examenul auto, se cere o pregatire practica pe masura. In ce consta aceasta? In orele de condus, efectuate doar sub stricta supraveghere a instructorului auto. Pe parcursul celor 15 sedinte, echivalentul a 30 de ore de conducere, elevul are misiunea de a invata cat mai bine functiile masinii, controlarea masinii, prin conducerea in maxime conditii de siguranta.
Acesta are responsabilitatea de a face viraje, parcari, garari, intoarceri, si nu in ultimul rand, plecarea din rampa. Noile reglementari in vigoarea propun ca prima ora de condus sa inceapa in poligon, loc in care instructorul auto are obligatia de a invata elevul principalele manevre si componente ale masinii.

Prevederile Codului rutier
Prevederile noului Cod Rutier sunt considerate printre cele mai dure, initiatorii proiectului sustinand ca masurile vor duce nu numai la cresterea sigurantei pe drumurile publice, ci si la reducerea semnificativa a numarului de accidente rutiere, soldate cu urmari deosebit de grave.
Printre cele mai grave contraventii inregistrate pana in prezent in statistici sunt incluse depasirea limitei de viteza cu mai mult de 60 de km/h, sofatul pe contrasens pe drumurile cu limita de viteza ridicata si conduverea autovehiculelor sub influenta alcoolului.
Printre noile prevederi ale Codului Rutier se numara vorbitul la telefon, in timpul sofatului. Astfel se face ca soferii surprinsi intr-o discutie la telefonul mobil in timpul sofatului, vor primi o amenda in valoare de 1.600 de lei, suma valabila si in cazul in care nu se poarta centura de siguranta.
Noul Cod Rutier obliga pasagerii autovehicolului de a folosi asa cum se cuvione centurile de siguranta, in timp ce copiilor de pana la 12 ani le este struct interzis accesul pe locurile din fata ale masinii. In plus, una dintre modificarile importante aduse codului consta in transportul copiilorde pana la trei ani doar cu ajutorul scaunelor speciale, evitandu-se, astfel, posibilele accidente.

Suspendarea permisului pentru neplata amenzilor
Contravenientului ii revine obligatia ca intr-un termen de maximum 30 de zile de la data intocmirii procesului verbal de constatare, sa plateasca amenda. Prin urmare, Politia Rutiera va acorda acea perioada de gratie de 20 de zile peste termenul legal, impartita in 5 zile de la expirarea termenului de 30 de zile si 15 zile de la data primirii dispozitiei de suspendare.

Depasirea limitei de viteza
In ceea ce priveste conducatorii auto care nu isi vor plati amenzile de circulatie, acestia vor ramane fara permis. Depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora este sanctionata cu amenzi cuprinse intre 9 si 20 de puncte.
Mai mult decat atat, permisul de conducere va fi ridicat pentru nu mai putin de 90 de zile. In cazul in care depasirea limitei de viteza va fi de peste 60 de kilometri pe ora, sanctiunile vor fi cuprinse intre 21 si 50 de puncte amenda, pe langa suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 180 de zile.
In situatia in care depasirea vitezei legale cu peste 60 de kilometri pe ora este urmata de un accident rutier, urmate in mod exclusiv de pagube materiale, vor fi aplicate sanctiuni ce implica de la 51 pana la 120 de puncte amenda, urmate de suspendarea permisului pe o perioada de un an.
In situatia in care accidentul este incheiat cu victime, amenda ramane aceeasi, in timp ce perioada de suspendare a permisului de conducere se dubleaza (la doi ani).

Purtarea centurii de siguranta la minori
Printre cele mai noi prevederi ale Codului Rutier este inclusa si cea referitoare la purtarea centurii de siguranta la minori.
Astfel, soferilor le revine obligatia de a se asigura ca minorii poarta centura de siguranta pe timpul conducerii masinii. Mai mult decat atat, acestia trebuie sa se asigure ca minorii vor fi transportati in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate. In vehiculele neechipate cu sisteme de siguranta transportul copiilor in varsta de pana la trei ani a fost strict interzis. Nerespectarea acestor masuri de catre conducatorii auto vor aduce trei puncte de penalizare. Prin urmare, copii cu inaltimea de pana la 135 centimetri vor fi transportati doar cu masini echipate cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.
Pentru minorii de peste 135 de centimetri inaltime, exista varianta purtarii centurii de siguranta, reglata astfel incat aceasta sa nu depaseasca zona gatului sau fetei.
Exista totusi si cateva exceptii de la regula. Astfel, persoanele care nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta in masina sunt consucatorii auto, care efectueaza manevra de mers inapoi sau stationeaza, femeile cu o sarcina avansata, instructorii si examinatorii auto, precum si persoanele cu certificate medical care atesta acesta contraindicatie.

Scaderea amenzilor pentru transportatori
Cu privire la amenzile contraventionale pentru soferii care fac transporturi rutiere vor ajunge la maximum 6.000 de lei, jumatate fata de valoarea initiala.
In schimb, operatorii de transporturi vor fi nevoiti sa scoata din buzunar sume cuprine intre 9.000 si 12.000 de lei, pentru depasirea perioadei zilnice de conducere, utilizarea vehiculelor fara aparatura de inregistrare omologata sau modificarea datelor din tahograf.

Recoltarea mostrelor biologice
In ceea ce priveste locul in care se va face recoltarea mostrelor biologice, acestea vor putea fi de acum inainte si in ambulante, doar de catre un echipaj cu medic sau autospeciale cu aceasta functie.
Aceasta vine ca o ratiune logica si practica, constand in acordarea ingrijirilor medicale, fara deplasarea ulterioara a victimei la spital, aici fiind inclusa si situatia in care aceasta refuza internarea.

Ridicarea limitei de alcoolemie permisa
Din punct de vedere al consumului de alcool, prevederile noului Cod Rutier sunt oarecum mai permisive, dat fiind faptul ca acestea permit concentratia legala de 0,2 g/l de alcool pur in sange. Contraventie este considerata valoarea cupinsa intre 0,2 si 0,5 g/l de alcool pur in sange, in timp ce limita concentratiei considerata infractiune a scazut de la 0,8 la 0,5 g/l.
Aceasta este pedepsita cu 21-50 de puncte amenda, urmata de suspendarea permisului pe o perioada de 180 de zile. In ceea ce priveste concentratia de 0,5 g/l de alcool pur in sange, infractiunea se pedepseste fie cu amenda penala, fie cu inchisoarea intre 1 si 5 ani.

Anularea permisului auto
In situatia in care unei persoane i-a fost anulat permisul auto, dar care s-a dovedit nevinovata, il poate recupera fara a mai fi nevoita sa sustina inca o dta examenul. Persoana careia i-a fost anulat permisul auto, drept consecinta a condamnarii pentu o infractiune, si care a fost dezincriminata, are drepul de a se prezenta la autoritatea competenta pe raza careia isi are domiciliul sau resedinta. Acesteia i se va elibera un nou permis de conducere, fara a mai sustine examenul.
Permisul de conducere va fi inmanat studentilor straini din Romania doar in situatia in care acestia vor prezenta documente care sa ateste faptul ca, pe o perioada de sase luni, au studiat in tara.